Mijn microcosmos

Tai Chi en aanverwanten

Posted on: 2 oktober 2007

In een lang vervlogen tijd heb ik ooit eens een paar yoga lessen gevolgd, samen met mijn ma nog wel. Het voornaamste dat ik me er nog van herinner is dat de goeroe in kwestie een air had van hier tot in Tokio, dat zijn arrogantie in schril contrast stond met de aftandse en veel te vaak gewassen joggingsbroek (u kent dat wel met zo’n brede elastiek om de enkels) en dat wij vooral moeite hadden om niet constant in een lachkramp te schieten. Besluit : we hebben veel lol gehad maar yoga en dat zweverig gedoe er rond was aan ons niet besteed.

Studententijd : ik wil een sport doen, een gevechtsport als karate spreekt me wel aan. We starten iedere les met 20 keer pompen (bij voorkeur op de vuisten). Hmm 1 keer lukt al niet, verwachten ze nu echt dat een beginnende sport-o-foob daaraan kan meedoen ? Ook na 10 lessen heb ik nog steeds niet genoeg spieren gekweekt om mij ook maar 1 keer op te duwen. De andere beginnelingen ook niet overigens. Dat worship the leader sfeertje is ook niet echt mijn ding. Je mag dan nog zo goed zijn in je vak, neerkijken op beginnende sukkels maakt dat die er van onder muizen. Da-ag motivatie. Deze muis trippelde vrolijk weg.

Jaren later, een vriendin doet aan Tai Chi. Tai Chi dat zijn toch die slow mo mensen, niet. Juist ja, lijkt me dus ook niet echt iets voor mij, zeker als ik even rondgesurft heb : spiritualiteit en zelfontplooiing alom. Ik kan helaas te weinig ernst aan de dag leggen als het op zo’n dingen aankomt.

Jaren zonder sport en vol geluk gaan voorbij. Toch jammer dat er om de vijf stappen om je oren wordt geslagen dat je moet bewegen. Welke redenen kan een mens niet al uit zijn mouw schudden om toch maar niet te moeten sporten ? Niets met een bal, want het is de bedoeling dat die zich met hoge snelheid verplaatst door het deelnemersveld, waar ik mij dan toevallig ook zou moeten bevinden. Neen, als er een bal op mij afkomt beweeg ik spontaan in de tegenovergestelde richting, en dat maakt me geen goede speler. Alles waar snelheid aan te pas komt kunnen we ook uitsluiten : ik hou van traag. Kou lijden zie ik ook niet zitten dus schrappen we alles wat met sneeuw of ijs te maken heeft. Ik heb een hekel aan fietsen, en lopen is a) niet leuk b) zonder ultra stevige sport bh een pijnlijke zaak c) om dezelfde reden bij een hoop van de vrouwen esthetisch niet verantwoord. Zwemmen : ik zwem graag maar het dichtstbijzijnde zwembad is niet leuk om in te zwemmen. Een leuker zwembad is ruim een half uur rijden en ook dat is niet onoverkomelijk. Ik werk dikwijls ’s avonds en ben overdag thuis, maar dan zitten de scholen in het water te ploensjen, dus hier stelt zich een praktisch probleem. Muurklimmen is ook wel fijn. Wat hebben we daarvoor nodig : een klimmuur (niet direct bij de hand), klimmateriaal (valt te huren) en een klimpartner. Ik heb een partner maar die is om verschillende redenen niet de ideale klimpartner voor mij : hij heeft vaak blessures waardoor hij niets mag doen en hij weegt bijna twee keer zoveel als mij. Wanneer ik hem verzeker en hij valt, dan gaat hij naar beneden en ik naar boven. Ik heb al meerdere keren een paar meter boven de grond gehangen omdat hij viel. Een Tom & Jerry tekenfilm heeft er niet aan. Het feit dat ik werk terwijl de meeste van mijn vrienden thuis zijn maakt het ook niet makkelijker.

tai chi

Ik zoek dus iets zonder bal, traag, in niet te koude omstandigheden, bij voorkeur niet in teamverband en zonder speciale uitrusting. Waar kom ik terecht ? Tai Chi. Nu heb ik een club gevonden die zich eerder toelegt op Tai Chi als vechtdiscipline in plaats van op de zweverige kant er van. De eerste les viel alvast mee. Een no-nonsense aanpak en een “meester” zonder “ik ben hier de leider” allures. Eens zien hoe lang ik dit kan volhouden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Niemand weet, niemand weet, dat ik Repelsteeltje heet…

creakriebel - eclectisch - ecominded - geen gezever - keukenbronselaar - lijstjeslover - optimist - single - ♀ - werknemer - ♥ kunst, design én kitsch Dada's : emancipatie, gelijke kansen, gelijke rechten, gender, maatschappij, milieu

Zelenka leest bij de buren

Advertenties
WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers liken dit: