Mijn microcosmos

El Mystica’s super biscuit

Posted on: 5 oktober 2010

El Mystica’s  super biscuit :

Ik zet het hier omdat ik bang ben dat ik anders op een dag niet meer terug vind… Mijn eigen biscuit-versie was niet zo luchtig, niet zo smakelijk, kortom in alles minder dan deze versie.  Alle eer dus voor El Mystica.  Het recept komt vanop de kokenetenblog.

El Mystica aan het woord :

Ingrediënten voor het biscuit:
Voor 10 personen
– 4 eieren
– 6 dooiers
– 240 gram suiker
– 200 gram bloem
– 5 druppels citroensap
– de zaadjes van een halve vanillestok.

Bereidingswijze:
oven
– de oven voorverwarmen op 190 graden

vorm
– de vorm insmeren met een zachte boter ( niet gesmolten ) en in de frigo plaatsen
– de vorm nogmaals insmeren en bebloemen.

beslag
– de eieren en de dooier in een kom doen
– de suiker, citroensap en vanille toevoegen
– dit alles héél luchtig kloppen, liefst met een elektrische klopper, tot een witte schuimige massa bekomen is
– de bloem zachtjes onderspatelen.
– het beslag voorzichtig in de vorm brengen

Afbakken
– gedurende 15 minuten aan 190 graden
– gedurende 10 minuten aan 170 graden

Afwerking
De afwerking is vaak het moeilijkste.
– Klop een halve liter room op met 60 gram kristalsuiker.
– Snij het biscuit in drie gelijke schijven.
– Vul met een weinig slagroom.
– strooi er telkens gehakte vruchten tussen: ananas, aardbeien, frambozen, …
– bestrijk de buitenzijde met slagroom en werk af naar voorkeur.

Tips
– Rein materiaal: in een kom die vet aanvoelt kan je je eieren nooit luchtig opkloppen.

– Bloem: ik gebruik een gewone patisserie bloem. Geen zelfrijzende bloem. Eventueel kan je 30 gram bloem vervangen door aardappelzetmeel ( !! geen maïzena = maiszetmeel !! ), om zo een nog iets stevigere structuur te hebben.
– Wees voorzichtig met het ondermengen van de bloem. Te lang mengen doet je beslag invallen. Te kort mengen betekent meer kans op bloemklontertjes.

– Weeg eerst alles af, zet je vorm volledig klaar en verwarm je oven. Pas dan begin je aan je beslag. Het beslag maken duurt amper 10 minuten.

– Als je de suiker bij je eieren giet moet je onmiddellijk beginnen met het kloppen. De suiker doet anders je dooier ‘verbranden’, waardoor je vieze klontertjes krijgt in je taart.

– Maak je biscuit 1 dag op voorhand. Zo is hij zeker mooi afgekoeld. Bovendien gaat je biscuit beter smaken.

– Voor chocoladebiscuit vervang je 40 gram bloem door 50 gram cacaopoeder.

– gebruik altijd een room met minstens 40% V.G. Andere room klopt veel moeilijker op en zal sneller verkleuren.

Veel plezier!

Advertenties
Tags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers liken dit: