Mijn microcosmos

Salade met geroosterde tahusteak

Posted on: 18 oktober 2010

Dit is er eentje voor 2 personen, maar dan mogen het geen al te grote eters zijn. Gevonden in het Wagamama kookboek. Wagamama is een fastfoodketen met resto’s over de hele wereld, er is er ook eentje in Antwerpen op de Keyserlei, onder die grote cinema in het centrum. Ik heb eerst het kookboek gekregen, daar staat een hoop lekkers in, en ben dan later uit nieuwsgierigheid eens naar het restaurant gegaan. Het is niet authentiek Japans, maar er wel op geïnspireerd.

  • 250 g stevige tahu (tofu), in 2 plakken van 2 cm dikte gesneden en dan elke plak daarna in 6 vierkantjes.
  • 4 eetlepels sake,
  • 2 eetlepels lichte sojasaus,
  • 2 theelepels sesamolie,
  • 1 teentje knoflook, gepeld en fijngesneden,
  • 1 theelepel geschilde en geraspte verse gemberwortel,
  • zout,
  • 4 bosuitjes, in schuine ringetjes gesneden,
  • een beetje plantaardige olie,
  • 2 handenvol slablaadjes,
  • 3 eetlepels wagamama sladressing (zie lager),
  • 1/4 komkommer, kern verwijderd, fijn geraspt,
  • een flinke handvol taugé (sojascheuten), 10 seconden geblancheerd in kokend water en daarna afgespoeld onder koud stromend water,
  • 1/2 limoen in plakjes

Leg de blokjes tahu op een schone theedoek, leg er een tweede theedoek overheen en zet er 2 snijplanken op om ze iets te verzwaren. Laat ze zo minstens 30 minuten liggen.

Neem een schaal waarin je straks de tahu blokjes kan marineren. Ik kies meestal voor een grote schaal voor veel contact tussen de marinade en de blokjes. Je kan ook omscheppen natuurlijk, maar sommige soorten tahu zijn zeer zacht en dan hou je geen mooie blokjes meer over. Roer de sake, de sojasaus, de sesamolie, de knoflook, de gember en zout naar smaak in een schaal door elkaar en leg de tahublokjes in de marinade. Bestrooi met de bosui en marineer ze 45 minuten. Schep de blokjes af en toe om of bedruip de blokjes af en toe met wat marinade van opzij.

Nu heb je de tijd om de wagamama sladressing te maken (zie lager).

Schep de tahu uit de marinade, schud de stukjes bosui eraf en bewaar de achtergebleven marinade. Verhit een een grillpan op halfhoog vuur tot hij gaat roken en vet hem licht in met een in olie gedoopt stukje keukenpapier. Leg de stukjes tahu op de grillplaat en gril ze 2-3 minuten aan elke kant tot ze goudbruin zijn. In een gewone pan met anti-aanbaklaag lukt het ook maar dan zonder typische grillstreepjes.

Maak de slablaadjes aan met de dressing en verdeel ze op 2 borden. Vermeng de geblancheerde taugé met de komkommer en schep deze naast de sla, leg er de plakjes limoen op. Schik de tahublokjes rondom de salade en schep de achtergehouden marinade erover.


Wagamama sladressing

voor circa 1 1/4 dl

  • 2 theelepels fijngesneden sjalot
  • 2 1/2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt
  • 1 klein teentje knoflook, gepeld en ragfijn gesneden
  • 1 1/2 eetlepel rijstazijn
  • 1 eetlepel tomatenketchup
  • 1 eetlepel water
  • 1 dl plantaardige olie (neutrale smaak)
  • 3 eetlepels lichte sojasaus

Klop in een kommetje of in een pot met schroefdeksel alle ingrediënten door elkaar en zet opzij. De dressing kan enkele dagen in de koelkast worden bewaard.   Mjummie : superlekkere dressing !!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers liken dit: