Mijn microcosmos

Rust in het hoofd voor chaoten

Posted on: 20 september 2012

Ik ben een eerder chaotisch type. Ik stort me met veel overgave en enthousiasme in een nieuw avontuur, maar orde en structuur daaraan is er in mijn microcosmos een schrijnend tekort. Dat uit zich dan in weinig tot geen regelmaat, spullen op een fouten plaats leggen, dingen vergeten, … een beetje chaos zeg maar. En Manlief, die is al net zo. Van compenseren van zijn kant is er dus ook geen sprake, integendeel zelfs.  Nu er hier een Zoonlief en Dochterlief rondhuppelen, is er in ons huishouden nood aan wat meer structuur. Dat dit dan ook wat meer rust brengt in mijn hoofd is aardig meegenomen, want het constante gevoel of ik niets vergeten ben, vind ik niet zo aangenaam, ja zelfs wat stresserend.

Hoe staat het ervoor in deze microsmos : er lopen hier twee voltijds werkende volwassenen, een schoolgaande jongen en een peutermeisje rond. Ikzelf heb vaste uren, maar deze vallen niet samen met de kantooruren. Om de acht weken veranderen mijn werkuren=extra organisatie. Manlief werkt wel op kantooruren. Het huishouden en de verbouwing, dat zijn ook zaken waar er wat actie moet gebeuren. Verder hebben we nog ons familiaal en sociaal leven waar we weer wat leven willen in blazen. De “Home manager-director” van dienst, ikzelve dus, mag de koe hier eens stevig bij de horens pakken want het is nodig!

Hoe gaat dat hier in zijn werk ?

Rustpunt 1 : weekmenu : 1 keer per week een menu samenstellen, 1 keer per week inkopen doen. De rest van de week geen stress meer rond de vraag “wat eten we vandaag” en “hebben we wel alles in huis”.

Rustpunt 2 : de kalender : daarop schrijf ik alles wat er te beleven valt.

Rustpunt 3 : whiteboard : daarop staat de weekplanning. Wie is waar en wanneer. Ook het weekmenu staat hierop, net als huishoudelijke taken en klusjes die gedaan moeten worden deze week. Een handige reminder voor mezelf én voor Manlief, die anders wel eens “vergeet” te stofzuigen of zo.

Rustpunt 4 : remember the milk. Lijstjes maken, een hobby als een ander.

Rustpunt 5 : de bakjes : je kent ze wel, van die kantoorbakjes waarin je papieren kan sorteren. Te betalen en te klasseren zijn de 2 voornaamste hier.

Rustpunt 6 : de map : een ringmap met tabbladen en daarin papierderij waar we momenteel mee bezig zijn.

Dat is het zowat. Niet dat er hier nu geen chaos en improvisatie meer in huis zijn, verre van zelfs, maar een beetje meer regelmaat en structuur konden we wel gebruiken.  In een volgend postje kan je meer lezen over het whiteboard en de map.

warme groeten

Zelenka

Advertenties

2 Reacties to "Rust in het hoofd voor chaoten"

Ik heb/doe de meeste dingen ook, maar hier huppelen geen kinderen rond, wat het toch allemaal gemakkelijk doenbaar maakt. Ik verbaas mij zeer regelmatig hoe ouders dat doen, ‘het leven in goede banen leiden’. Een pluim voor jou dus! 😉

[…] Maaltijden plannen. Check, en dat scheelt heel wat voor mij. 1 keer per week plannen, 1 keer per week inkopen = rust in mijn hoofd, ik zei het eerder al. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Niemand weet, niemand weet, dat ik Repelsteeltje heet…

creakriebel - eclectisch - ecominded - geen gezever - keukenbronselaar - lijstjeslover - optimist - single - ♀ - werknemer - ♥ kunst, design én kitsch Dada's : emancipatie, gelijke kansen, gelijke rechten, gender, maatschappij, milieu

Zelenka leest bij de buren

Advertenties
WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers liken dit: