Mijn microcosmos

Samen slapen

Posted on: 27 september 2012

Green Evelien schrijft lyrisch over het samen slapen, lees met het hele gezin samen in bed. Wij slapen ook samen, in dezelfde ruimte dan, niet in hetzelfde bed. Wij doen dat niet uit opvoedkundige overwegingen maar uit praktische : er is momenteel maar 1 slaapruimte (het een slaapkamer noemen is een zware overdrijving). Met z’n allen op zolder dus. Dat is gezellig, dat is knus, de kindjes dicht bij dat is fijn en bij een klein of groot verdriet ben je onmiddellijk in de buurt. De kinderbedjes staan tegen het onze, dus we moeten amper het bed uit als er iets is. De kinderen weten dat we in de buurt zijn, gaan slapen is nooit een opgave en we zijn nog nooit op monsterjacht moeten gaan.

Er zijn echter ook enkele minder fijne neveneffecten en daarover zegt Evelien niets. Dan vraag ik me af : stellen deze euvels zich daar niet? Of hoe lost zij die op ?

De nadelen op een rijtje : samen in bed slapen, dat gebeurt wel eens, maar het is nefast voor de nachtrust van mezelf en van Manlief. Kindjes in dezelfde kamer heeft ontegensprekelijk een impact op de intimiteit tussen partners. Gezellig keuvelen in bed is fluisteren, anders worden de ukkepukken wakker. Wordt Dochterlief wakker, dan duurt het niet lang of Zoonlief is het ook, en vice versa (en wij ook natuurlijk), dit geldt zowel voor ’s nachts als ’s morgens in de vroegte.

Bij het in bed slapen met de ouders vraag ik me af hoe het gaat met kindjes die bedplassen. Dan moet het hele bed ’s nachts ververst worden, daar zou ik niet enthousiast van worden. Iemand uit mijn vriendenkring doet ook aan samen slapen, in hetzelfde bed. Haar dochterje sliep bij hen, en als mama voelde ze hoe het meisje begon te woelen als ze moest plassen, waardoor ongelukjes zeldzaam waren. Met haar zoontje lukte het helemaal niet, die plaste regelmatig in bed zonder teken vooraf.

Conclusie : wij slapen samen in dezelfde ruimte en dat zal wel nog een hele poos   zo blijven. Wij vinden het heel fijn en het heeft heel wat voordelen, maar er zijn ook wel enkele minder fijne bijeffecten. En toch, wakker worden door een zachte peuter- of kleuterstem die “mama” zegt, daar kan geen wekker tegenop.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Niemand weet, niemand weet, dat ik Repelsteeltje heet…

creakriebel - eclectisch - ecominded - geen gezever - keukenbronselaar - lijstjeslover - optimist - single - ♀ - werknemer - ♥ kunst, design én kitsch Dada's : emancipatie, gelijke kansen, gelijke rechten, gender, maatschappij, milieu

Zelenka leest bij de buren

Advertenties
WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers liken dit: