Mijn microcosmos

Wheel of Time

Posted on: 20 mei 2013

of Het rad des tijds in het Nederlands. wheeloftimeMomenteel ben ik deze fantasy reeks (14 boeken) aan het lezen. Enkele jaren geleden was ik aan deze reeks in begonnen, maar na 5 of 6 dikke boeken in het Engels, ben gestopt. Nu ben ik opnieuw beginnen lezen maar deze keer in het Nederlands en dat is toch veel ontspannender. Boek 5 is net uit, hopelijk staat boek 6 in de bib.

Veel verhalen hebben een manlijke held met eventueel een schone deerne die aan de arm hangt. De rol die de vrouw in deze saga speelt is evenwaardig. De held is een man, net zoals de grote slechterik (goed versus kwaad, de klassieker, bij Star Wars was het niet anders). Daarnaast zijn er een massa bijrollen : twee grote manlijke bijrollen, en nog wat kleinere. Qua vrouwelijke rollen : een stuk of 5 die echt een grote rol spelen en een massa bijrollen. Er heersen ook heel wat koninginnen in plaats van koningen : Morgase in Andor, Berelain in Mayene, Tenobia in Saldea, een keizein bij de Sheachanen, Alliandre in Geldan .  En dan is er nog de Witte Toren : allemaal vrouwen die de Ene Kracht kunnen geleiden.  Na het even op Wikipedia te hebben opgezocht : er zijn 8 belangrijke mannenrollen tegenover 12 vrouwelijke. De bijrollen zijn mooi verdeeld; 15 mannen en 15 vrouwen. Ook al zijn de man-vrouw relaties niet uitgebalanceerd (beide sexes vinden de andere quasi niet te vertrouwen), toch is het fijn om een boek te lezen met sterk uitgewerkte vrouwelijke karakters.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Niemand weet, niemand weet, dat ik Repelsteeltje heet…

creakriebel - eclectisch - ecominded - geen gezever - keukenbronselaar - lijstjeslover - optimist - single - ♀ - werknemer - ♥ kunst, design én kitsch Dada's : emancipatie, gelijke kansen, gelijke rechten, gender, maatschappij, milieu

Zelenka leest bij de buren

Advertenties
WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers liken dit: