Mijn microcosmos

Dagelijkse routines

Posted on: 30 mei 2013

dagroutHet huishouden wat vlotter laten lopen, ach, daar droom ik soms van. Ik niet alleen overigens, het wereldwijde web staat vol met adviezen hoe je het anders of beter kan aanpakken. Deze blogpost (Engels) geeft een mooie samenvatting van welke dagelijkse routines het leven makkelijker maken. (Het leven van een eventueel werkende moeder met kinderen.) In het doorsnee vrouwenblad komen ze ook wel eens aan bod denk ik.

Ik haal de 10 gewoonten van de bovenstaande blog even aan :

Sta vroeg op. Ik werk voltijds, dus check. Kindjes die vaak vroeg (d.i. tussen 5.30 u tot7.30u) wakker worden, dubbel check.

Ga vroeg slapen. Moeilijk, moeilijk voor mij. Zeker als ik pas om 22u thuis kom van het werk, tegen dat ik wat cooldown gehad heb is het 23.30u of later. Ook als ik niet werk; want ’s avonds dat is even tijd om te lezen of zo. Ik vind het gewoon fijn om laat op te blijven.

Maak/leg ’s avonds alles klaar. Dit doe ik regelmatig maar nog niet dagelijks, en het is waar, als ik ’s avonds de moed heb om alles nog klaar te zetten dan loopt de volgende morgen zoveel vlotter, zeker als de peuter en de kleuter het plan opgevat hebben om niet mee te werken. Mijn zwak punt hier ? ’s Avonds laat ik me liever vroeg dan laat in de zetel ploffen.

Maaltijden plannen. Check, en dat scheelt heel wat voor mij. 1 keer per week plannen, 1 keer per week inkopen = rust in mijn hoofd, ik zei het eerder al.

Elke dag een volledige was doen. Neen dus, daarvoor hebben we niet genoeg vuile was, wij dragen onze kleren langer dan een dag. Ik blijf verwonderd over collega’s die elke dag in een andere outfit verschijnen.  Of ik wel of niet een wasje draai, hangt af van het weer. Alles gaat aan de waslijn buiten, zo gaat dat als je er bewust voor kiest geen droogkast in huis te halen.  Meer discipline in het opplooien en wegleggen, dat kan ik wel gebruiken.

Elke avond de afwas doen. Of alles in de vaatwas steken. Kortom de keuken proper achterlaten. Aiaiai, ik ben een vuile kok, de keuken is vaak een chaos als ik net gekookt heb, en dan wil ik eerst eten en daarna is de goesting om nog eens in de keuken te vliegen ook over. Een vol buikje, een zetel die roept, tja ’t is zo moeilijk daartegen weerstand te bieden… Waarom denk je dat hier geen foto van mijn keuken gepost wordt, zoals Tante Hilde heeft gevraagd?

Fladder elke dag 5 minuten door de badkamer met een vochtig doek. Onze badkamer is nog een werf, niet van toepassing. Zelfs als ze ooit eens afgewerkt geraakt, dan denk ik niet dat ik elke dag door de badkamer zal gaan met een vod. Wat wel een goede gewoonte is : je lavabo na gebruik uitdrogen, dan heb je geen (of toch niet zo snel) kalkplekken.

Een plaatsje voor alles en alles op zijn plaats. 1 Hier ben ik slecht in, een sloddervos eerste klas, dat ben ik en Manlief is nog véél veel erger. 2 Nu hebben we nog geen vaste plaats voor de meeste dingen. Maar voor de zaken die wel een plaats hebben : het maakt het zoveel makkelijker!

Routine. Dat hebben we hier niet, of veel te weinig, die routines. We nemen het leven nogal zoals het op ons afkomt, we plannen weinig, we zijn vrolijke chaoten. Die chaos zorg ook wel voor stress bij momenten. Het zou geen slecht idee zijn om inderdaad wat meer routine in ons leven te brengen. Zoals het er nu naar uitziet, ligt mijn werkrooster voor volgend jaar vast en zal het dus niet zoals de vorige jaren om de 8 weken veranderen. Dat en Dochterlief die ook naar school zal gaan, dat zal misschien ook wel helpen om wat meer structuur in ons leven te krijgen.

Zeg niet direct ja. Ofte : durf neen zeggen. Mensen vragen me weinig dus moet ik ook weinig weigeren. Dat komt er van als je er wat anders uitziet. ^_^

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Niemand weet, niemand weet, dat ik Repelsteeltje heet…

creakriebel - eclectisch - ecominded - geen gezever - keukenbronselaar - lijstjeslover - optimist - single - ♀ - werknemer - ♥ kunst, design én kitsch Dada's : emancipatie, gelijke kansen, gelijke rechten, gender, maatschappij, milieu

Zelenka leest bij de buren

Advertenties
WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers liken dit: