Mijn microcosmos

Langer werken

Posted on: 27 november 2013

Je mag geen krant openslaan, geen radio opzetten, geen tv kijken of het wordt vermeld : we moeten met z’n allen langer werken. Later op pensioen, een werkloopbaan van 40 jaar, … allemaal goed en wel, ik ben daar ook niet tegen. Maar dan de praktijk :

Ik ken iemand die op een paar jaar van zijn pensioen “sterk gestimuleerd” werd op zijn openstaande ziektedagen op te nemen (onderwijs). Hij was er het hart van in. Hij werd afgeschreven met de boodschap van “plaats maken voor de jongere generatie”. Een gedreven en enthousiast leerkracht weg uit het arbeidscircuit en niet uit vrije wil.

Ik ken een vrouw die zwaar ziek werd, en na maanden herstel het fysiek te zwaar vond om fulltime terug te keren. De ziekteverzekering ging akkoord om haar halftijds te laten werken. Vier maanden, en toen moest ze kiezen voltijds thuis of voltijds terug werken. Ze is terug voltijds beginnen werken, maar na 6 maand is opnieuw uit : fulltime kan ze niet meer aan. Ze is halfweg de 50, wil graag nog werken, maar zo simpel is het dus niet.

Ik ken een man van begin de 60 die graag nog enkele jaren wil werken maar zijn bazen zijn hem liever kwijt dan rijk. Aangezien hij zelf nog niet op pensioen wil “moedigt” het bedrijf hem nu aan om vroeger te vertrekken door de administratieve lasten flink te verhogen.

Ik ken een vrouw die een maand voor haar 59ste verjaardag een brief krijgt van de gemeente met daarin allerlei informatie over op pensioen gaan, met wat er te beleven valt in de gemeente, met nuttige adressen voor meer informatie over stoppen met werken. Ze zit daar nochtans niet op te wachten.

Ik ken een man die op zijn 65ste op pensioen moest. Hoe jammer hij het ook vond, de wet zei dat hij niet langer mocht werken.

Wat voor een tegenstrijdige boodschappen worden er toch gegeven ?? Overal wordt er mee om onze oren geslagen dat we met zijn allen langer zullen moeten werken, maar in de praktijk worden werkwillige vijftigers en zestigers, mannen en vrouwen aan de kant geschoven door regelneverij, door bazen die liever jongere (en goedkopere) werknemers in dienst nemen.

Hieronder nog een inspirerende documentaire over zes vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 80,  die toont dat oud allesbehalve hetzelfde is als afgeschreven. Je zou er goesting van krijgen om oud te worden ^_^  Ik heb alvast 47 minuten heel hard genoten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Niemand weet, niemand weet, dat ik Repelsteeltje heet…

creakriebel - eclectisch - ecominded - geen gezever - keukenbronselaar - lijstjeslover - optimist - single - ♀ - werknemer - ♥ kunst, design én kitsch Dada's : emancipatie, gelijke kansen, gelijke rechten, gender, maatschappij, milieu

Zelenka leest bij de buren

Advertenties
WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers liken dit: