Mijn microcosmos

Vegetarisch op restaurant

Posted on: 11 april 2014

Vorig jaar deed ik mee met “Dagen zonder vlees” en dat viel heel goed mee vegetarischvandaar dat ik daarmee verder ging. Nu, we aten al 4 tot 5 keer vegetarisch per week, dus was het niet zo’n grote aanpassing. Manlief en de kindjes eten nog steeds zo’n vijf keer per week vegetarisch, ik elke dag. Sinds januari ben ik nog een beetje strikter in de leer; ook op restaurant kies ik nu consequent voor een vegetarisch alternatief.

Geen vlees of vis kiezen bij het uit eten, dat is nog steeds niet vanzelfsprekend, jammer genoeg.  Een overzichtje van mijn ervaringen tot vandaag.

De Zwalmmolen (Zwalm) Op de kaart staan geen vegetarische opties tenzij de kaaskroketten of de omelet met fijne kruiden, naast een Manlief die voor een Ierse entrecôte met slaatje en frieten gaat, is dat gene vetten. Als ik vraag of er nog andere keuzes zijn, dan kan ik wel iets krijgen. Een groot bord, met heel veel soorten groentjes. Lekker en veel maar weinig origineel. Het hapje vooraf was wel met vlees dus dat werd doorgeschoven naar twee dankbare kindjes.

Biryani (Ronse) Een Indisch restaurant dat nog maar een paar maanden open is. Er staan ook vlees- en visloze gerechten op het menu: een voorgerecht en 3 hoofdgerechten. Ik koos voor Paneer en kreeg en bord vol schaaltjes en kommetjes met lekkers. Ook bij het hapje vertelde men erbij wat met en wat zonder vlees/vis was. Leuk dat er voor de kindjes een paar gerechtjes zijn zoals spaghetti Massala of hamburger Maharadja. Een ideale kennismaking met de Indische keuken voor ukkepukken.

Ter Biestmolen (Zwalm) Hier enkel een vegetarische salade op de kaart. Mijn hapje bij het aperitief wordt spontaan aangepast, attent is dat. Net zoals in de Zwalmmolen een bord vol groentjes. Het is veel, het is lekker. Origineel? Dat niet.

Maison D. (Ronse) Duurdere prijsklasse. Ik laat bij reservatie weten dat ik vegetariër ben en men stelt me een alternatief menu met vis voor. Als ik te kennen geef dat ik ook geen vis of schaaldieren eet, is dat geen enkel probleem. Er wordt zelfs gevraagd of zuivelproducten of eieren wel oké zijn. Men zei me dat de meeste klanten die zeggen vegetariër te zijn wel vis eten, vandaar hun veronderstelling. Eenmaal op restaurant krijg ik bij elke gang een prachtig alternatief gerecht, niet een doorslagje van Manlief zijn gerecht maar dan zonder vlees of vis.  Zeer lekker.  Zeer in orde. Zeer mooi ook.  Het is me een raadsel waarom deze ontzettend smakelijke vegetarische keuzemogelijkheid niet op de kaart staat.

Domestica (Gent) Ik telefoneer om twee plaatsjes te reserveren en zeg erbij dat ik vegetariër ben. Geen probleem zegt men. Enkele dagen later zitten we in de mooie roze zaal, krijgen de menukaart in handen en daarop staat onder de titel vegetarisch één gerechtje :  pasta met scampi. Als ik zeg dat ik geen dieren eet, dus ook geen scampi, dan vertelt men me leukweg dat ze me dan hetzelfde zullen geven zónder scampi. Bij gebrek aan iets anders kies ik daar dan maar voor. Mijn tafelgenoot kiest dezelfde pasta maar met scampi, en inderdaad, we krijgen hetzelfde maar bij mij zijn de scampi er niet bij. Mijn bord lijkt daardoor het mager uitgevallen broertje. Het hapje bij het aperitief was evenmin aangepast. Aan de positieve kant : het eten was lekker en toen we de rekening kregen, werd er voor mijn scampivrije pasta een paar euro minder aangerekend.

Bonaparte (Eke) Op de kaart staan er wel zes vegetarische hoofdgerechten, telkens aangeduid met het alom bekende “v met blaadje” symbool. Handig. Ik koos voor Superfood Salade rijk aan nutriënten met quinoa, linzen, goji bessen, hennepzaad, hummus, rode biet, camu camu en moerbei bessen.  Dat klonk best origineel vond ik, dus bestellen maar. Het was zeer lekker. Zeker een plaats om terug te gaan en een van de andere keuzes op de kaart uit te proberen.

Umi (Antwerpen) Sushi-wok-Oosters. Veel keuzemogelijkheden hier : Miso soep, drie soorten salade, vegetarische dim sum en mini-loempia, nigiri sushi met Japanse omelet of avocado, veggie handroll suhi, vier soorten vegetarische maki suhi, een in/out, een in/out special met mango en augurk of met mango augurk en omelet, bij de umi specials kan je kiezen voor een sweet lady, dat is een crunchy banana roll met omelet. Bij de futo maki kan je gaan voor de crunchy veggie. Er is zelfs een veggie menu met een 16 stuks mix van maki, nigiri en in/out. Naast de sushi is er ook nog keuze tot gebakken tofu met verse groenten en jasmijnrijst, Cassava; dat is kokosnoot curry met avocado, banaan, groenten,verse kruiden met jasmijn rijst. Ook tempura groenten zijn een mogelijkheid. Of een wok van verse eiernoedels met verse groentjes.  Hier kan je dus echt niet sukkelen qua keuzeopties.  Ik nam de vegetarische sushi menu en was daar best tevreden over.

 

Conclusie : het stukje vlees of vis op het bord blijft heilig, als je zo naar de menukaarten kijkt. Meestal vind je een of geen vlees/visvrije optie en die ene optie is dan ook wel eens een hoop sla. Ik zou zeggen : werk aan de winkel in de horeca want ik ben er van overtuigd dat, indien er meer originele gerechten op de kaart zouden staan, deze zeker ook gekozen zouden worden door vleeseters die wel eens iets nieuws willen proberen.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers liken dit: