Mijn microcosmos

Zelenka en de verkeersregels

Posted on: 2 mei 2014

Zelenka rijdt met de auto; in cijfers :

  • kilometers per jaar : tussen de 10.000 en de 15.000
  • rijdt al sinds : 1996
  • aantal ongevallen : 1
  • in fout : 0
  • aantal boetes : 0
  • aantal keer moeten blazen : 0
Marten Toonder : Heer in het verkeer

Marten Toonder : Heer in het verkeer

Over dat ongeval kan ik kort zijn : ik stopte aan het rode licht, en mijn achterligger stopte ook, maar dan net iets trager. Het natte wegdek zal ook wel meegespeeld hebben. Een kop-staart aanrijding, zoals ze dat mooi zeggen of “er is iemand in mijn gat gereden”.  Ik zeg je, op de Dampoort in Gent, in volle ochtendspits een accident hebben dat is stress. Gelukkig was het alleen maar wat blikschade.  Verder is er dus niks noemenswaardig te vermelden in mijn hele rij-carrière.

Of toch : nog nooit een boete ?! Neen dus, echt nog nooit. Want ik parkeer me niet fout, ik betaal steeds voor een parkeerticket, ik rijd niet te snel en ik bega geen overtredingen. Wat niet wil zeggen dat ik nog nooit een overtreding begaan heb natuurlijk, ik maak ook fouten, ik schat ook wel eens een situatie verkeerd, maar bewust een regel aan mijn laars lappen (zoals te snel rijden) daar doe ik niet aan mee. Ik ben zo iemand die voor het rode licht midden in de woestijn stopt ook al is er in geen honderd kilometer omtrek een andere verkeersparticipant te vinden. Het is rood, dus je stopt, zo simpel is het.  Mijn vriendenkring vindt dan ook dat ik eerder de rijstijl van een bomma heb. Ze weten ook dat ik er voor zal kiezen om over te steken op een zebrapad in plaats van vijf meter er naast. Ze kijken een beetje meewarig soms.

Maar mensen! De essentie van een samenleving is dat jullie de regels volgen anders zijn we weer terug bij het recht van de sterkste en laten we eerlijk zijn, we weten allemaal dat wij niet die sterkste zijn. In het verkeer zijn de vrachtwagens de krachtpatsers op de weg, met daarna de bussen en de bestelwagens en aan het einde van het rijtje dan de wagens, motoren, fietsers en voetgangers. Willen we weggedrumd worden door een vrachtwagen ? Neen toch? Volg de regels! En ik ben helemaal akkoord dat sommige regels maar zus en zo zijn, maar dat mag geen reden zijn om je er niet aan te houden. Probeer dan de regels te veranderen : ga in de politiek, of als dat teveel gevraagd is, stem op iemand die je vertrouwen krijgt, of start desnoods een petitie. Maar regels aan je laars lappen omdat je het er niet mee eens bent, dat vind ik dan weer kinderachtig.

Wat vinden jullie ?

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Niemand weet, niemand weet, dat ik Repelsteeltje heet…

creakriebel - eclectisch - ecominded - geen gezever - keukenbronselaar - lijstjeslover - optimist - single - ♀ - werknemer - ♥ kunst, design én kitsch Dada's : emancipatie, gelijke kansen, gelijke rechten, gender, maatschappij, milieu

Zelenka leest bij de buren

Advertenties
WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers liken dit: